Jolanda de Korte, coach gedrag en welzijn bij locatie De Lichtkring: “Het mooiste aan mijn werk is dat ik écht iets kan betekenen in het laatste stuk van iemands leven. Dat maakt het zo waardevol.”

“Mijn voelsprieten staan altijd aan”

Jolanda de Korte werkte jarenlang in de gehandicaptenzorg, maar besloot vijf jaar geleden een nieuwe uitdaging aan te gaan in de ouderenzorg. In haar vorige baan had zij een leidinggevende functie, maar ze wilde graag weer dichterbij de mensen staan. Jolanda was bovendien nieuwsgierig naar de doelgroep ouderen. December 2019 begon zij als coach gedrag en welzijn bij Salios, locatie De Lichtkring. “Op een coachende manier draag ik bij aan hoe iemand zijn of haar dag beleeft.”

Jolanda ontdekte al snel dat er veel raakvlakken zijn tussen de gehandicaptenzorg en de ouderenzorg. “De behoeften blijven vaak hetzelfde: rust, veiligheid en voorspelbaarheid bieden. Hoewel dementie nieuw voor me was, kon ik veel ervaring uit de gehandicaptenzorg meenemen.”

Collega’s coachen
De Lichtkring is een kleinschalige locatie met dertig appartementen voor zelfstandig wonende mensen die thuiszorg krijgen en vijf woongroepen voor mensen met dementie. Jolanda heeft vooral te maken met de bewoners van deze woongroepen, hun familieleden en haar collega’s. Haar werk is heel gevarieerd. “Elke werkdag ziet er anders uit, maar mijn belangrijkste taak is het coachen van collega’s. Dat doe ik individueel en in groepen. Als ik bijvoorbeeld iets opmerk in het contact tussen een collega en bewoner, zeg ik daar niet meteen iets over. Later blik ik erop terug. Ik stel mezelf begrijpend op en vraag bijvoorbeeld: ‘Wat zou je de volgende keer anders doen?’. Ik wil mijn collega’s niet beoordelen, maar juist helpen om te leren en zich te verbeteren.”

Kleine momenten
Daarnaast sluit Jolanda aan bij gesprekken over bewoners die onbegrepen gedrag vertonen of in hun laatste levensfase zitten. Wat haar werk afwisselend maakt, zijn bijvoorbeeld de persoonlijke gesprekken die zij met familieleden voert of in een gedragsvisite met de psycholoog tot afspraken komt voor de bewoner. “Dagelijks maak ik een ronde langs de woongroepen. Dan voel, kijk en luister ik. Hoe gaat het met de bewoners? Welke behoeften hebben zij? Mijn voelsprieten staan altijd aan.” Jolanda haalt veel informatie uit deze rondes en bespreekt dit regelmatig met de leidinggevende en de kwaliteitsverpleegkundige. “Als het nodig is, komen we in actie. Samen zorgen we ervoor dat het laatste stuk van het leven van onze bewoners zo fijn mogelijk verloopt.” Ze vertelt dat juist de kleine momenten haar de meeste voldoening geven. “Een knipoog, een glimlach, of een bewoner die mijn hand pakt, daar krijg ik een glimlach van op mijn gezicht. Maar ook de grotere successen blijven bijzonder. Als een bewoner onbegrepen gedrag vertoont, zoeken we samen naar de oorzaak. Wat is de vraag achter de vraag? Soms duurt het lang voordat we een oplossing vinden, maar als een bewoner zich uiteindelijk prettiger voelt, weet ik waarom ik dit werk doe.”

Waardevol werk
Jolanda werkt vijf jaar bij Salios, waarvan vier jaar bij de Lichtkring. Zij voelt zich hier helemaal thuis. “Het is een kleinschalige locatie waar iedereen elkaar kent. Het contact is gemoedelijk en dat maakt het een fijne plek om te werken.” Ze benadrukt ook hoe belangrijk persoonlijke ontwikkeling is. “Via mijn werkgever heb ik de opleiding HBO Dementiezorg gevolgd. Er is altijd ruimte om te leren en dat waardeer ik enorm.” Jolanda besluit met een glimlach: “Het mooiste aan mijn werk is dat ik écht iets kan betekenen in het laatste stuk van iemands leven. Dat maakt het zo waardevol.”